Agri – Shop

Hogyan kell felkészülnie a kolonoszkópiára?

A kolonoszkópia egy olyan típusú képalkotó vizsgálat, amelyben az orvos egy konkrét hatályt használ, amelyet kolonoszkópnak hívnak a vastagbél bélése vizsgálatához. Az orvos egyszerre eltávolíthatja a polipokat vagy a szöveteket is.

Az orvos javasolhat egy kolonoszkópiát a vastagbél rákos léziók értékeléséhez, a vérzés területeinek azonosításához vagy más bélhez kapcsolódó rendellenességek diagnosztizálásához.

Az eljárás előtt az orvos felírja a kolonoszkópia előkészítését. Különböző megközelítések léteznek, de mindegyikük célja a székletérzet kolostorának ürítése, hogy az orvos ezt világosan megtekinthesse. Az előkészítés akár egy héttel a kolonoszkópia előtt indulhat.

A kolonoszkópia eljárás magában foglalja a vékony hatókör behelyezését, amelynek vége a vége a végbélbe. Az orvos elősegíti a vastagbélen keresztüli hatókört, hogy megvizsgálja.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet felkészülni a kolonoszkópia kinevezésére és azt, hogy mi várható el az eljárás előtt, alatt és után.

Hogyan lehet felkészülni a kolonoszkópiára

Az eljárás előtti héten, a személy több lépést követ. Alapvető fontosságú az ajánlott előkészítés, mivel a hiányos előkészítés befolyásolhatja az eredményeket.

Ez azt jelentheti, hogy töröljük az eljárást. Ha a kolonoszkópia tovább halad, az orvos elmulaszthatja a sérülést, vagy a személynek meg kell ismételnie az eljárást.

Egy héttel azelőtt, hogy

Az orvos valószínűleg javasolja a konkrét étrend -változásokat a kolonoszkópiához vezető héten.

Amíg a konzerv vagy a főtt zöldségek elfogadhatók enni, az embereknek kerülniük kell a következő ételeket ezen a héten:

 • A szemcsék, beleértve a barna rizst, a zabliszt és a búza kenyeret
 • diófélék
 • magok, beleértve a mák vagy a szezámmagot,
 • egész kernel kukorica
 • Nyers gyümölcsök és zöldségek

Az orvos azt is javasolhatja, hogy az emberek ne szedjenek bizonyos gyógyszereket, amelyek növelik a vérzés kockázatát a kolonoszkópia során. Példa erre a vérhígító, például a warfarin és a klopidogrél, valamint a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofen.

A gastroenterológus a konzultáció során együtt fog működni az egyénnel annak eldöntése érdekében, hogy mennyi ideig kell felfüggeszteni egy adott gyógyszer használatát a kolonoszkópia előtt és után.

A konzultáció szintén jó ideje feltenni az eljárással kapcsolatos kérdéseket, ideértve a kockázatokat és az előnyöket is.

Két nappal azelőtt

Ezen a ponton rengeteg vizet vagy más folyadékot kell inni, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem válnak kiszáradni, amikor elkezdik a bél előkészítését. A napi nyolc 8 uncia pohár víz ivása csökkentheti a kiszáradás kockázatát.

Az orvos azt is javasolhatja, hogy elkerülje a vörös vagy narancssárga ételeket ezen a ponton, mivel ezek az ember vastagbélének úgy néznek ki, mintha vérzés lenne.

24 órával a

elengedhetetlen, hogy a kolonoszkópiához vezető 24 órában csak tiszta folyadékokat fogyasztunk.

Az elfogadható tiszta folyadékok példái a következők:

 • Tiszta húsleves vagy bouillon
 • Kávé vagy tea, de tej vagy tejszín nélkül hozzáadva
 • Elektrolit-tartalmú italok, például sportitalok
 • zselatin
 • popsicles
 • Szűkített gyümölcslevek pép nélkül

Itt szerezzen néhány tippet az átlátszó folyékony étrend követéséhez.

Általában, ha lehetséges az ételek vagy italok átnézése, akkor egy tiszta folyékony étrendben elfogadhatónak kell lennie. Azonban egy személynek mindig konzultálnia kell orvosával, ha bármilyen kérdése van az egyes ételekkel kapcsolatban.

Az orvos gyakran orális megoldást ír fel inni, hogy segítse a vastagbél megtisztítását. Ez a megoldás miatt az embernek gyakori bélmozgása van, amíg a vastagbélben nem maradnak ürülék. A szóbeli megoldásokra példa a Golitely, a Colyte, a Naulytely, a Trilyte, a Suprep és a Clenpiq.

Ezeknek a megoldásoknak valószínűleg eltérő adagolási módszerei vannak. Időnként az orvos a kolonoszkópia előtti éjszakánként írja elő a teljes megoldást. Más esetekben azt javasolják, hogy a megoldás egy részét az előző éjjel és a fennmaradó részben a vizsgálat napján igyon.

A megoldás célja, hogy egy személy a fürdőszobába menjen. Bélmozgásai hasmenésgé válnak.

A bélkészlet néha émelygést, duzzadtnak, szomjasnak vagy szédülhet. Ha ez megtörténik, az egyénnek legalább 30 perces szünetet kell adnia magának az előkészítés ivásától, és lassan kortyolgatja az átlátszó folyadékokat. Ha elviselhetik az előkészítés ivásához való visszatérést, akkor nekik kell.

Az orvos engedélyével egy személy potenciálisan hozzáadhat olyan porított ital -oldatot, amely nem piros, kék vagy lila az előkészítéshez, hogy javítsa az ízét.

A bél előkészítése során az ember előnyei lehetnek:

 • A fürdőszoba közelében tartózkodva, hogy könnyen elmenhessenek a WC -be
 • Elasztikus viselet -Waist nadrág, amelyet könnyebben le lehet húzni
 • Tiszta folyadékok ivása után az előkészítés nyelése után a kellemetlen íz eltávolítása érdekében A végbélnyílás

A bélmozgások végül tiszta vagy sárga színűvé válnak. Ez a változás azt jelzi, hogy az ember vastagbélje valószínűleg tisztában van a székletanyagoktól.

A székrekedés problémái esetén az orvos azt is javasolhatja, hogy széklágyítóval használja a széklet könnyebb átadását.

Mire számíthat egy kolonoszkópia találkozóján

A kolonoszkópia kinevezésének idején az orvos azt várja el, hogy az ember csak a bélből a sárga árnyalatú folyadékot átadja.

Az egyén orvosa elmagyarázza az eljárást. A személy találkozni fog az ápolószemélyzettel is, aki velük a szobában lesz a kolonoszkópiájuk során, valamint az érzéstelenítés képviselői, akik szedációt fognak biztosítani.

Az orvosi személyzet tagja beilleszt egy intravénás (IV) katétert a személy vénájába, hogy az eljárás során gyógyszereket kapjanak.

A személy ezután a kolonoszkópia lakosztályához megy. Az eljáráscsoport tagja egy aneszteziológus, aki az IV -n keresztül nyugtatja a személyt, és felelős a légutak biztonságának megőrzéséért az eljárás során.

Miután a személy megnyugtatása után az orvos beilleszti a kolonoszkópot a végbélbe, és előmozdítja azt a vizsgálat megkezdéséhez. Szabálytalanságokat fognak keresni a vastagbél bélésében.

A gastroenterológus az egyes polipokat külön -külön értékeli. Mérete, alakja és elhelyezkedése alapján az orvos meghatározza a polip eltávolításának legjobb technikáját. Lehetnek egy szöveti mintát a laboratóriumban végzett teszteléshez, amelyet biopsziának hívnak.

Ideális esetben az ember vastagbél -előkészítése annyira hatékony lesz, hogy az orvos elég messzire előmozdíthatja a kolonoszkópot a vastagbélbe, hogy megnézze, hol csatlakoznak a kis és a nagy bélek.

Amikor az orvos befejezte a vizsgálatot, eltávolítják a hatókört. Az érzéstelenítő szakember abbahagyja a gyógyszerek beadását, és a személy felébred.

Nem szokatlan, hogy álmosnak vagy morcosnak érzi magát az eljárás után. Ezért az embernek mindig rendelkezésre kell állnia, hogy a kinevezésből hazahozhassa őket.

A kolonoszkópia -találkozó utáni eredmények

A kolonoszkópia után a személynek egy másik kinevezésen kell részt vennie, hogy megvitassák az eredményeket vagy a tesztek bármilyen megállapítását.

A kinevezés során az orvos elmagyarázza az esetleges megállapításokat. Ez magában foglalhatja a kolonoszkópia képeinek áttekintését.

Lehetséges eredmények lehetnek:

 • Negatív: Nincsenek növekedések vagy polipok.
 • Növekedések vagy polipok: Az orvos eltávolította a polipeket, és esetleg nyomon követheti a tesztelés után.
 • Bélrák: Lehet, hogy az orvos biopsziát szedhet. Ha gyanítják a rákot, akkor beszélnek az egyénnel arról, hogy mit kell tenni.
 • Egyéb állapotok: Ha vannak Crohn -kór, diverticulitis, fekélyes vastagbélgyulladás vagy más állapot jelei, akkor az orvos megvitatja a következő lépéseket a személlyel.

Ha a kolonoszkópia pozitív, ami rákos vagy rákos sejtek vannak jelen, az orvos további beavatkozásokat javasolhat. Ide tartozhatnak további kolonoszkópiák vagy akár műtétek is.

Konnoszkópiából származó kockázatok

Van néhány kockázat a kolonoszkópiában. Az orvosnak el kell magyaráznia ezeket a személynek az eljárás előtt.

Ezek magukban foglalják:

 • Az érzéstelenítéshez kapcsolódó szövődmények
 • Rektális könnyek
 • Vérzés
 • Fájdalom
 • Fuffadás
 • fertőzés
 • A polipektómia utáni elektrokoagulációs szindróma (PPES)
 • Colon Wall perforáció

A súlyos szövődmények ritkák, és a szakértők viszonylag biztonságosnak tartják az eljárást.

A PPE -k súlyos hasi fájdalmat okozhatnak az eljárás után. A kezelés általában magában foglalja a bél pihenését és az antibiotikumokat.

Összegzés

A kolonoszkópia előkészítése kellemetlen lehet, de létfontosságú a sikeres eljárás biztosítása érdekében.

Ha az eredmények nem egyértelműek, akkor a személynek meg kell ismételnie az eljárást.

Ezért egy személynek be kell tartania az előkészítési tervet. Az orvos nyomon követési ajánlásokat fog tenni, ha a kolonoszkópia azt mutatja, hogy további vizsgálatra vagy kezelésre van szükség.

 • Colorectal rák
 • Rák/onkológia
 • GASTROUTRETESTINGINALINAL/GASTROENTEROLÓGIA
 • Orvosi eszközök/diagnosztika
Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.

Wishlist 0
Open wishlist page បន្តការទិញទំនិញ