Agri – Shop

Mit jelent a magas vagy alacsony vérlemezkeszám -szint?

A vérlemezkeszám méri az átlagos vérlemezke -szintet az ember vérében. A túlzottan magas vagy alacsony vérlemezke -szint súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet. A

vérlemezkék, más néven trombociták, a csontvelőben, amelyet megakariocitáknak nevezett nagyobb sejtek fragmensei. Ezek a fragmentumok döntő jelentőségűek a sebgyógyuláshoz.

Az átlagos vérlemezke -vérvizsgálat általában a teljes vérszám (CBC) teszt része. A CBC fontos információkat tár fel a test különböző vérsejtjeiről.

Normál vérlemezke -szintek

Az ember vérlemezke -szintje az életkorral megváltozhat, és bizonyos egészségügyi állapotok is befolyásolhatják őket.

A túl alacsony vagy túl magas vérlemezkeszám egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Az alacsony vérlemezke -számot trombocitopenia néven ismert, míg a magas vérlemezkeszámot trombocitózisnak hívják.

A vizsgálatok mérik az átlagos vérlemezkeszapot a vér mikroliterénként (MCL). Az alábbiakban bemutatjuk az iránymutatást a vérlemezke szintjén.

eredmény vérlemezkeszám
Magas vérlemezke -szint (trombocitózis) Több mint 450 000 Normál vérlemezke szint 150 000–450 000 alacsony vérlemezke szint (trombocitopénia) kevesebb, mint 150 000

Néhány tanulmány azonban azt sugallja, hogy a normál vérlemezke -szinteknek más változókat kell figyelembe venniük, például például például egy személy életkora és neme.

Mit jelent, ha magas a vérlemezkeszám?

Magas vérlemezkeszám fordulhat elő, ha valami a csontvelő túl sok vérlemezkéket eredményez. Ha az ok nem ismert, akkor primer vagy esszenciális trombocitózisnak nevezik.

Ha a felesleges vérlemezkék fertőzésnek vagy más állapotnak köszönhetőek, akkor ezt másodlagos trombocitózisnak hívják.

Nagyobb vérrögök kockázata

Az ember vérrögei gyorsabban, ha túl sok vérlemezkék vannak.

A véralvadás természetes védelem a vérzés ellen. A test több vérlemezkéket termel a sérülések alatt és azt követően.

Mivel a vérlemezkék vérrögést okoznak, veszélyes vérrögöket is okozhatnak a karokban vagy a lábakban. A vérrög elszakadhat vagy eljuthat a test másik területére.

A vérrögök kockázata magasabb azokban az emberekben, akiket betegséggel ágyba korlátoznak, vagy akik nem tudják mozgatni a végtagjaikat.

Valaki, akinek a közelmúltbeli sérülése miatt magas a vérlemezkeszám, de akinek ágyban kell maradnia, akkor figyelemmel kell kísérni a vérrögök kockázatának csökkentése érdekében.

Mit jelent, ha alacsony a vérlemezkeszám?

Az alacsony vérlemezke -szám megnehezítheti a vérrögöt, és az embert a túlzott vérzés veszélyének okozhatja. Ennek oka lehet az örökölt tendencia, hogy ne termeljen elegendő vérlemezkéket, de az ok is ismeretlen lehet. Vagy ennek oka lehet az alapvető egészségügyi állapot.

A spontán vérzés nagyobb kockázata

Ha a vérlemezkeszám MCL -enként 20 000 alá esik, akkor az ember spontán módon kezdheti el a vérzést. Ez egy orvosi sürgősség, és a spontán vérzésnél szenvedő embereknek vért vagy vérlemezke transzfúziót igényelhetnek.

Az alacsony vérlemezkeszám növeli a halál kockázatát azokban az emberekben, akik traumás sérülést szenvednek.

okok

Számos tényező okozhatja az ember vérlemezke szintjét. Ide tartoznak az akut és a krónikus egészségügyi állapotok és az életkor.

A magas vérlemezkeszám okai

Egyes ideiglenes körülmények a normálnál magasabb vérlemezkeszámot okozhatnak. Az orvos néhány nappal vagy héttel később újratelepíthet újratelepítést, ha ez megtörténik. A magas vérlemezke -szint néhány általános oka a következők:

 • A közelmúltbeli sérülésből való felépülés
 • A műtét utáni vérveszteségből való gyógyulás
 • A túlzott ivás vagy vitamin felépülése B12 hiány
 • Intenzív fizikai aktivitás vagy erőfeszítés, például maraton futtatása
 • fogamzásgátló tabletták használata

Ha az ember vérlemezke száma továbbra is magas marad , a krónikus egészségügyi állapotok felelősek lehetnek. Ide tartozhatnak:

 • A rák: a tüdő, a gyomor, az emlő és a petefészekrák, valamint a limfóma magas vérlemezkeszámot okozhat. További vérvizsgálat, képalkotó vizsgálat vagy biopszia tesztelheti a rákot.
 • Anémia: A vashiányos vagy hemolitikus vérszegénységben szenvedő embereknek magas a vérlemezkék. A további vérvizsgálat képes kimutatni a vérszegénység legtöbb formáját.
 • Gyulladásos rendellenességek: A gyulladásos immunválaszt okozó betegségek, például a rheumatoid arthritis vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD) növelhetik a vérlemezke számát. Az embernek a legtöbb esetben más tünetei vannak.
 • Fertőzések: Egyes fertőzések, például a tuberkulózis, magas vérlemezkéket okozhatnak.
 • Splenectomia: A lép eltávolítása a vérlemezkék ideiglenes növekedését okozhatja.

Az alacsony vérlemezkeszám okai

Az alacsony vérlemezke térfogatának általános okai a következők:

 • Vírusok: olyan vírusok, mint a mononukleózis, HIV, Az AIDS, a kanyaró és a hepatitis kimerítheti a vérlemezkéket.
 • Gyógyszeres kezelés: gyógyszerek, például aszpirin, H2-blokkolók, kinidin, szulfát tartalmazó antibiotikumok és egyes diuretikumok csökkenthetik a vérlemezkék számát.
 • Rák: A csontvelőbe terjedő rák károsíthatja a test azon képességét, hogy új vérlemezkéket készítsen. A limfóma és a leukémia gyakori bűnösök.
 • Anémia: Az aplasztikus vérszegénységnek nevezett vérszegénység típusa csökkenti az összes vérsejt, beleértve a vérlemezkéket is.
 • Fertőzés: A bakteriális fertőzés, különösen a szepszisnek nevezett vérfertőzés csökkentheti a vérlemezkék számát.
 • Autoimmun rendellenességek: autoimmun betegségek, mint például a lupus és a Crohn -betegség alacsonyabb vérlemezkeszám, azzal, hogy a test megtámadja a szövetét.
 • Kemoterápia: A kemoterápia károsítja a meglévő szövet- és rákos sejteket, így megnehezítve a testet a vérlemezkék előállításához.
 • Mérgezés: Egyes növényvédő szereknek való kitettség károsíthatja a vérlemezkéket.
 • Cirrhosis: A májcirrózis, gyakran a túlzott ivás miatt, csökkentheti a vérlemezkeszám számát.
 • Krónikus vérzés: Bármely olyan rendellenesség, amely folyamatosan ellenőrizetlen vérzést okoz, például a gyomorfekélyek, kimerítheti a vérlemezkéket.

A vérlemezkeszám általában az életkorral csökken. A vérlemezke -szám, amely alacsonyabb volt, mint valaha, vagy a normál alsó végén, nem okozhat aggodalmat egy idős felnőttnél – különösen, ha nincs más tünet.

Mi a vérlemezkeszám -teszt?

A vérlemezkeszám -teszt feltárja a vérlemezkék átlagos számát, amelyet egy személynél a vér mikroliterje.

Az orvosok önmagukban vagy a CBC teszt részeként elvégezhetik a tesztet. Gyakran elvégzik a vérlemezke -számú tesztet, ha gyanítják a vérlemezkeszámot befolyásoló rendellenességet.

Mit várhat el

A teszt magában foglalja a vért a karban vagy a kézben.

Vérminta beszerzése a vénából néhány percet vesz igénybe, és általában csak minimális kellemetlenséget okoz. Időnként néhány ember nyugodtnak vagy könnyednek érezheti magát, amíg a vér veniselle gyógyszertár https://harmoniqhealth.com/hu/ húzódik, vagy nem sokkal később. A lassú mély lélegzet elvonása általában elég ahhoz, hogy megnyugtassa ezeket az érzéseket. Vannak, akik kialakíthatnak egy kis jelet vagy zúzódást.

Egy technikus a vérmintát olyan gépbe helyezi, amely megszámolja a vérlemezkék számát, és jelentést készít az eredményekről.

Biztonságos?

A teszt biztonságos, és a szövődmények ritkák. A vérzési rendellenességgel küzdő embereknek el kell mondania orvosuknak a vérzéses problémákról szóló történelemről. A legtöbb ember úgy találja, hogy a teszt csak egy rövid kellemetlenség és enyhe kellemetlenség forrása.

Mikor kapja meg az eredményeket?

Az eredmények eléréséhez szükséges idő eltérő.

kórházak, amelyek a vészhelyzetek vizsgálatát végzik, vagy a műtéten átesett emberek gyakran szinte azonnal megkapják az eredményeket. Néhány napba telik, amíg az eredmények megszerzése akkor, amikor az orvos irodája egy külső laboratóriumból rendezi a tesztet.

Elfogadás

A vérlemezke számának változásai azt jelenthetik, hogy az embernek krónikus betegsége van vagy problémája van a csontvelővel.

Általában nem lehetséges, hogy csak a vérlemezkeszám alapján diagnosztizáljuk az egészségi állapotot. Az embereknek beszélniük kell egy orvossal a további tesztelésről, ha egy vérvizsgálat felfedi az alacsony vérlemezkéket.

Javasoljuk, hogy tájékoztassa az orvost más tünetekről, amelyek elősegíthetik a tesztelési lehetőségek szűkítését.

Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

 • Vér/hematológia
 • Orvosi eszközök/diagnosztika

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Wishlist 0
Open wishlist page បន្តការទិញទំនិញ